Am muncit și nopți, dar am muncit și zile

Despre adevăratul meu CV am scris cu vreo jumătate de an în urmă pe unul dintre celelalte bloguri ale mele. Însă acolo am insistat mai mult pe ce am muncit decât pe ce am învățat din joburile pe care le-am avut. Vin acum să îmi repar greșeala și să completez informațiile cu experiența acumulată. Chiar dacă de obicei mă plâng atât de mult încât mă pot considera campionul național neîncoronat la văitat, asta nu înseamnă că nu pot vedea și lucrurile bune din situații!

Dacă vorbim de experiențe dezvoltare personală, viața însăși m-a învățat mai mult decât ar fi putut orice carte sau mentor existent. Acest lucru nu s-a întâmplat cât ai pocni din degete, ci după cum o spune un cântec vechi românesc: „am muncit și nopți, dar am muncit și zile”. Am început, evident, cu nopțile.

Am fost zeu timp de o noapte

Dă-mi voie să te dezamăgesc, nu e lucrul la care te gândești. Adevărul este că am lucrat o noapte la un depozit de produse alimentare. Am cărat atât de multe lucruri și atât de multe produse în fiecare mână încât am simțit că sunt zeul ăla cu mai multe brațe. Un fel de Shiva. Nu e nevoie să te închini!

Apoi am lucrat la o spălătorie auto. Acolo am învățat un lucru trist, dar pe care trebuie să îl spun, în caz că mai e cineva care nu știe: pisicile pot zbura peste garduri însă doar dacă au gâtul rupt. E ciudat cum de natura face asta. Și, bineînțeles, am învățat să spăl mașini.

Salam și răsărit de soare

Trei luni mi le-am petrecut într-o fabrică de mezeluri unde programul începea la prânz și se termina a doua zi de dimineață. Am ambalat, etichetat, numărat și cărat atât de mult salam încât, după ce adormeam, eu nu mai sforăiam ca toți oameni, ci făceam „ti-ra-ra-ra, ti-ra-ra-ra”. Dar partea frumoasă e că în fiecare zi când mă întorceam acasă puteam admira răsăritul din mers. Alți fraieri se chinuie să se culce și apoi să se trezească devreme, când tot ce ai nevoie este un serviciu cu programul potrivit.

După asta am ajuns să am primul job în București – un magazin de telefoane și accesorii. Acolo am învățat că orice produs are două prețuri în același timp, chiar dacă tu nu știi. Dar nu a durat mult și m-am reorientat către niște cursuri de curier. În perioada respectivă stăteam extrem de prost cu banii, dar așa am învățat că nu ai cum să ai gândaci dacă nu ai mâncare.

… dar am muncit și zile!

Cam un an de zile, ca să fiu mai precis, și au fost zile destul de frumoase. Ce să mai, a fost jobul meu de vis, căci lucram în publicitate. Nu în pauze, ci în domeniu. Dar, la un moment dat, s-a stricat treaba și așa am învățat că banii care se fac din publicitate… nu vin din publicitate.

După cum se poate vedea, am avut 6 joburi diferite în 8 ani și de la fiecare am învățat câte ceva. Important e să-ți găsești furnizorul tău de experiențe, deși se pare că al meu – viața – m-a găsit el pe mine. Eu, în prezent, pot spune că sunt pregătit să fac față sfârșitului lumii. Dacă nu mă crezi, hai să recapitulăm!

Pot să îmi fabric singur mâncarea și să o ambalez, îmi spăl și aspir mașina, încarc produsele în mașină, le fac reclamă către mine, apoi mi le vând și mi le și livrez. Iar când va veni Apocalipsa eu voi ști exact cine a trimis-o, cu ce scop și pe banii cui, căci de câteva luni sunt și jurnalist.

Articol redactat pentru Spring SuperBlog 2020 cu fotografii de pe Unsplash și Experimentează.ro.

3 thoughts on “Am muncit și nopți, dar am muncit și zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *