4 lucruri de văzut într-o vacanță la Fundata

Cum se numește mecanismul de control și brevetare în imobiliare și conduită din România?
SOACRA.

Deși calendarul abia indică venirea primăverii, sunt sigur că există oameni care își vor deja Dreptul la vacanță. De ce? Pentru că sunt atâtea lucruri de văzut și chestii de făcut încât nu mai are rost să te duci la muncă. Asta m-a pus pe gânduri.

Eu nu cred că am avut vreodată o vacanță. Nu am să pun la socoteală verile în care mergeam la bunici și nici excursiile făcute cu școala, în care vizitai cât de multe obiective se putea într-o zi și te întorceai acasă epuizat, uitând tot. Mă refer la o vacanță adevărată, un concediu, în care să fiu singur sau alături de doar câteva persoane apropiate. Nu am avut așa ceva!

Din asta rezultă că prima mea vacanță se va petrece cândva în viitor. Ăsta e un lucru bun, căci o pot plănui în detaliu. Cred că o să-mi petrec vacanța cu Christian Tour; am găsit și locul perfect: Fundata. Deși numele nu îmi spune nimic, m-am documentat și această localitate are în proximitate multe lucruri de văzut cu adevărat interesante. Eu am să mă opresc la cele 4 din lista de mai jos:

  1. Păturile de aer din Parcul Național Piatra Craiului. Toată lumea știe că doar aici poate găsi Garofița Pietrei Craiului și animale precum urși carpatini, cerbi, capre negre, râși, cocoși de munte, șoimi și salamandre de foc. Însă eu am citit undeva că în acest loc se găsește atât de mult aer încât, dacă ridici o piatră de pe jos, e practic imposibil să nu găsești aer sub ea.
  2. Atomii de carbon din Peștera liliecilor. Există oameni care găsesc interesant să vadă specii rare de lilieci în habitatul lor natural, într-o peșteră aflată la mare înălțime, care ește și traversată de un pârâu. Dar câți s-au uitat mai cu atenție la pereți? În aceștia pot fi văzute, la propriu, miliarde de atomi de carbon legați între ei!
  3. Monumentul Transformers. Pe Transfăgărășan, în apropierea Barajului Vidraru, poți vedea această statuie metalică (foto sus). Aceasta a fost amplasată în acest loc în 1965, ca tactică de guerilla marketing pentru jucăriile Transformers care urmau să fie lansate 15 ani mai târziu. Interesant este faptul că milioane de oameni încă o vizitează în fiecare an, iar în jurul ei s-a format o legendă urbană care spune că elementele pe care le ține în mâini încep să lumineze atunci când apare un nou film.
  4. Cascada La Chișătoare. Aceasta este o rezervație bio-geologică în care se poate observa cum combinația dintre rocă și vegetație a permis formarea unei cascade spectaculoase. Ceea ce știe mai puțină lume e faptul că, cu mii de ani în urmă, pe acel loc se afla bodega unui dac celebru, unde mergeau să se distreze oameni din toate imperiile alăturate. Mai departe, legenda spune că un client supărat a dat foc hanului, care a ars în întregime; totuși, a doua zi, când toată lumea s-a trezit din amețeală a observat că în acel loc fusese construită o cascadă de către un sătean necunoscut.

4 puncte de interes cred că sunt suficiente, poate chiar prea multe, pentru o vacanță, căci eu când aud vacanță mă gândesc la odihnă, nu la urcat pante abrupte, mă gândesc la grătar făcut în pădure, nu la creșterea numărului de specii amenințate cu dispariția și depopularea faunei din anumite areale geografice.

De ce am ales o vacanță în România? Nu știu sigur, poate unde nici nu am ieșit din țară până acum și nici nu prea mai am chef să o fac de acum încolo. Însă Christian Tour susține Dreptul la vacanță pentru toată lumea, nediscriminatoriu, de aceea am decis să prezint aici următoarea mea vacanță. Prima!

lucruri_de_văzut

Acest pamflet a fost redactat în cadrul competiției Spring SuperBlog 2019.

Surse fotografii: Adevărul.ro și ChristianTour.ro

3 thoughts on “4 lucruri de văzut într-o vacanță la Fundata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *