Salut! În acest articol permite-mi să-ți scriu puțin despre mine. Eu sunt un om care se află deseori în impas: are ceva dacă țin țigara în mâna cu care mă închin când trec pe lângă biserică sau trebuie să o mut în mâna cealaltă? E mai bun horoscopul de pe ProTv sau cel de pe Antenă? Într-o situație similară sunt și acum, în cadrul unui concurs numit SuperBlog, unde firma AIA Proiect, care proiectează case, vrea să știe care e strategia câștigătoare în viață. Aș putea să o scriu, pur și simplu, și să închei articolul aici, dar adevărul e că nu o știu.
Să îți faci o casă este mult mai simplu decât să îți planifici viitorul! La casă arunci un ochi pe furiș în dicționarul de construcții, înveți doi sau trei termeni, îi pui unul peste altul și gata construcția. Exemplu: vei găsi în link-ul de mai sus cuvântul „pod” – cu toții știm că acest cuvânt semnifică locul în care părinții noștri țineau milităria pregătită pentru momentele când nu eram ascultători, militărie care, cu trecerea timpului, se plictisea și pleca înainte să dăm buzna peste ea și s-o deconspirăm; alt exemplu: cuvântul „incintă” semnifică acel loc în care putem să emanăm sunete care denotă veselie, putem istorisi situații, exagerându-le pentru propriul amuzament, dar nu o putem părăsi, în special în perioada curentă. Însă pentru viață nu există dicționar sau chestii de memorat, cum nici strategia câștigătoare dintr-un moment nu poate fi aplicată identic întotdeauna.
Planurile mele de viitor nu au ieșit mereu așa cum mi-am dorit. Nu am promovat examenul de bacalaureat din prima încercare; am decis să îl susțin din nou după un an și între timp să mă înscriu în Clubul Proștilor. Am dat și aici un examen de admitere, iar după primele 5 minute rezultatul testului a fost „Pozitiv”. Timpul a trecut, am intrat și la o facultate, la care am renunțat după 2 ani. A avut și experiența asta partea ei bună: eram singurul dintre prietenii mai care mai putea să instaleze un Windows fără licență. În rest, creierul meu se comporta exact ca o casă eficientă energetic – consum de energie scăzut (și rezultate pe măsură) și izolat astfel încât exteriorul și interiorul să nu se influențeze reciproc.
De-a lungul timpului am tot căutat strategia câștigătoare pe baza căreia să îmi proiectez viitorul. Mi-am făcut bloguri, pe motivul că trebuie să ies din casă ca să am ce scrie. Am realizat că dacă ies prea mult din casă nu îmi mai rămâne suficient timp în care să scriu. M-am dus în locuri prin care se adunau numere de oameni formate din trei cifre și, în loc să mă întorc acasă cu mai multe prietenii legate, mă întorceam cu mușchii obosiți de atât mers și cu o nestăvilită foame. Mi-am propus să văd mai mult conținut video și principalele platforme care oferă astfel de conținut au scăzut calitatea, ca să nu se blocheze internetul mondial. Însă uneori se mai întâmplă și să se concretizeze planurile – mi-am propus să petrec mai mult timp în casă și să citesc și iată că în ziua de azi poți ieși afară doar cu procesul verbal scris la subraț.
Așadar, e foarte greu să faci cu mult timp înainte un plan de care să te ții și să fii sigur că se întâmplă exact ca pe hârtie. Cumva revin la ideea de mai sus, cum că cititul este cel care poate ajuta la construirea unui viitor; trebuie să apelăm întotdeauna la vorbele înțelepților:
Ai, n-ai treabă, stai acasă!
Dacă aveam mai mulți anticorpi decât virusuri, probabil le băteam!
Asta pentru că, oricum, în următoarele săptămâni „orice om îi este frică să iasă pe stradă”.
Dar, având în vedere situația dificilă cu care întreaga lume se confruntă în momentul de față, nu cred că e deloc greșit să ne raportăm la cea mai completă și rațională filosofie, care a funcționat fără întrerupere de milenii, deși numele autorului care a elaborat-o s-a pierdut în negura veacurilor. Această pildă exhaustivă și auto-regeneratoare spune în felul următor: strategia câștigătoare pentru a avansa în viață este să nu mori!
Cu alte cuvinte, mai puțin îmbibate de patos: în perioada următoare rămâi acasă, mai ales că acum ai câteva indicii despre cum să ți-o proiectezi.
Tocmai ma gandeam ce fraieri au fost cei de la trustul PRO ca au schimbat denumirea postului din ACASA in PRO2. Iti dai seama cata reclama gratuita ar fi primit in perioada asta?
Lasă. Bine că nu mai există sloganul „Țineți aproape!”.