Ce face un plagiator înainte de paste făinoase?
Copy făinoase.
Ne-am obișnuit în ultima vreme să avem parte de proiecte legislative controversate, așa că iată încă una: se dorește interzicerea anunțurilor. Care sunt motivele din spatele acestei decizii?
Un grup parlamentar s-a întâlnit în timpul zilei de Vineri (n.r. 8 martie) pentru a discuta despre cea mai bună cale prin care putem evolua la o societate fără anunțuri. Noul act normativ va interzice atât anunțurile de mică publicitate de pe platformele online, cât și pe cele clasice din ziare sau locuri special amenajate. Argumentele care stau la baza acestei decizii sunt mult prea numeroase și complicate pentru a fi discutate aici, însă totul se rezumă la faptul că prin schimburile pe care oamenii le fac prin intermediul acestor anunțuri se realizează câștiguri prea mari pentru puterea de absorție a economiei, care deja se dezvoltă mai repede decât pot oamenii emigra.
Însă o societate matură nu caută motive pentru a schimba legi, aceasta se uită direct la rezultatele pe care acestea le aduc. Așadar, iată cum va arăta România după interzicerea anunțurilor:
- Tinerii vor fi nevoiți să ia la rând toate localurile în care se servește alcool pentru a vedea ce evenimente se desfășoară într-o anumită seară. Aici este de menționat faptul că noua lege nu schimbă nimic, ci doar recunoaște o stare de fapt.
- Îți cauți o chirie? Nu vei avea de ales și va trebui să mergi în toate blocurile (de care ești interesat) și să bați la toate ușile întrebându-i pe oameni dacă nu cumva posedă locuința de care ai nevoie.
- Zilnic îți vor bate la ușă persoane care vor să îți propună un job simplu, de acasă (care nu e MLM), un videochat sau îți vor prezenta leacuri minune care pot modifica dimensiunile anumitor organe (de exemplu, șaorma pentru mărirea stomacului).
- Nu vei mai putea consulta un anunț telefonic, însă vei fi anunțat chiar în mijloacele de transport în comun că deții un smartphone vechi și că poți achiziționa pe loc un model recent, proaspăt adus din SUA.
- Dacă după ieșirea din scara blocului te îndepărtezi de parcare pe jos îți vor apărea în față sute de persoane doritoare să te facă proprietarul unei mașini care nu comite acte de agresiune fizică și nu emite sunete percusive de origine necunoscută.
- Pliantele publicitare primite la toate gurile de metrou nu vor fi considerate anunțuri dacă designul, producția și diseminarea lor se va face direct de către beneficiar.
- Într-un final apoteotic, angajatorii își vor părăsi sediile mergând la „vânătoare” de forță de muncă, în timp ce șomerii se vor deplasa în punctele de lucru în care doresc să-și prezinte aportul pe care îl pot avea pentru companiile respective.
Bineînțeles, toate aceste acțiuni sunt foarte mari consumatoare de energie, ceea ce îi va face pe mulți oameni să capituleze; aleșii au prevăzut și acest lucru care, prin simplitatea lui, va rezulta într-o trecere lipsită de haos către noile reguli.
Totuși, o formă mediată de tranzacționare a bunurilor va exista și după interzicerea anunțurilor. În locuri special amenajate din fiecare oraș se vor organiza birouri în care ofertanții își vor depune produsele, iar cei care au nevoie se vor deplasa acolo, primind (în limita stocului) bunuri conform sistemului „prima persoană prezentă fizic sau prin împuternicit va avea dreptul și obligația să achiziționeze primul produs depus”.
De asemenea, pentru a evita, depista sau, după caz, pedepsi posibilele înstrăinări ale veniturilor în alte state, ofertanții vor completa anumite documente speciale.
Aceste măsuri fac parte dintr-un plan amplu de restructurare și reîmprospătare a resurselor publice și private, căci prin interzicerea anunțurilor se vor decongestiona rețele telefonice, se vor elibera servere, iar alte tipuri de resurse vor fi realocate în locurile în care este într-adevăr nevoie de ele.
(Prezenta distopie face parte din volumul Spring SuperBlog 2019. Fotografia din antet îmi aparține.)