O femeie, grăbindu-se să urce în tramvai, se împiedică pe scări și se sprijină într-o mână în timp ce o întinde pe cealaltă, în care avea o pungă cu covrigi. Mă grăbesc spre ea, întind și eu o mână și iau covrigul de sus. Nu-i frumos să refuzi atunci când cineva îți întinde ceva!
Mulți dintre noi avem cel puțin o rudă care citește în cafea, în cărți sau în te-miri-ce altă prostie și sigur cunoaștem oameni care se declară uimiți de acuratețea interpretărilor date unei imagini aleatorii dintr-o ceașcă, făcute pe baza unor semnificații atribuite de alți oameni. Pentru că la Agenția False Press nu dorim să discriminăm pe nimeni, vom prezenta trendurile în materie de ceea ce poți să citești în cafea în anul 2019.
Să vedem mai întâi de ce anume avem nevoie pentru a lectura în magicul lichid negru: 1. cafea (doh!), 2. zahăr, 3. lapte, (4. alte arome), 5. cești, 6. lingurițe și, bineînțeles, 7. un espressor Philips HD8650.
Eu aș putea spune că am învățat să citesc în cafea cu câteva dimineți în urmă. Proaspăt trezit, am trecut prin dreptul roboțelului ceramic și am apăsat un buton, apoi mi-am văzut de alte treburi. Mă rog, știam să citesc de câțiva ani, dar abia când stăteam cu picioarele în cafeaua care picura pe jos pentru că uitasem să poziționez ceașca, am înțeles de ce scria în cartea de instrucțiuni „a nu se lăsa nesupravegheat”.
Am mai pus un litru de apă în rezervor și am început să scrollez în ceașcă. Poți să citești în cafea cam aceleași lucruri ca pe Facebook: meme cu pisici, păreri politice și, rareori, o carte numai bună pentru a deveni bestseller. Important e să nu citești presa fiindcă se supără cafeaua.
Mai poți să citești în cafea pentru a te documenta cu privire la anumite produse (pentru că online-ul e atât de depășit!). Eu, de exemplu, am căutat niște promoții la espressoare care să necesite mai puțin efort mental din partea mea. Am ajuns în magazinul online magNET.ro, unde mi s-a spus că, dacă am mai avut astfel de probleme, poate ar fi o idee bună să schimb utilizatorul. Nu am înțeles ce au vrut să spună, că nu mă pricep la tehnologie.
Poți să citești în cafea despre starea meteo. Eu, însă, nu am mai apucat să citesc decât în stropii de pe cămașă – se anunța furtună. Apoi am citit și că plouă în ceașca ce parcă nu se lăsa golită de niciun fel.
De cele mai multe ori, prinși în vâltoarea rutinelor noastre zilnice și a problemelor cotidiene, uităm se le arătăm aprecierea pe care o merită acestor adevărați profesori ai cafelelor – espressoarele. Atunci când realizez încep să mă întreb cum ar fi arătat ziua mea dacă nu îmbibam mocheta și cămașa în cafea, dacă nu știam care sunt condițiile atmosferice și dacă nu mă interesam de alte produse.
Iată, deci, ce poți să citești în cafea: eu am citit despre cum se va desfășura ziua care abia a început. Mi-am văzut viitorul exact așa cum e el și, brusc, am înțeles de ce bătrânii noștri făceau și ei acest lucru: foloseau cititul ca pe un pretext pentru a consuma acest lichid fără de care mulți dintre noi suntem un pic mai proști. Și mai lenți. Și fără de care poate nici nu știm să citim. Așadar, putem concluziona că pe baza cafelei au crescut marile civilizații – au citit în cafea și au construit piramidele; au citit în cafea și au trimis oameni pe lună; și cine știe ce alte universuri vom mai cuceri – singura limită este espressorul… și inventivitatea umană, desigur.
Este recomandată sorbirea acestui articol în cadrul Spring SuperBlog 2019. A se adăuga lapte și zahăr după gust!